2023 yılında Uluslararası Akademik Çalışmalarda/Yayıncılıkta Yeni Biçim ve Metodoloji Arayışları Sempozyumu kapsamında yayın hayatına başlayan CINEMEDIA Yazılı & Görsel-İşitsel Dergi, ikinci sayısı için sinema ve medya alanlarında metin tabanlı klasik makalelerinizi ve ulusal/uluslararası video makalelerinizi bekliyor!
CINEMEDIA Yazılı & Görsel-İşitsel Dergi, film çalışmaları ve medya alanında bilimsel kurallara uygun araştırmaları yayınlayan açık erişimli hakemli bir dergidir. Yılda 2 sayı olarak yayınlanmaktadır. Derginin yayım dili Türkçe ve İngilizcedir.
CINEMEDIA Yazılı & Görsel-İşitsel Dergi, Türkiye’de sinema ve medya konularında sadece metin tabanlı klasik makalelerle değil, aynı zamanda ulusal ve uluslararası düzeyde video makalelere de yer veren ilk dergi konumundadır. Dergi, sinema, medya ve kültürel çalışmalar alanında yenilikçi yaklaşımları teşvik eder. Sinemanın bir sanat olarak bilimsel araştırma çıktılarının kendi materyali ile düşünülmesini ve aktarılmasını amaçlar. Bu misyon doğrultusunda, akademik standartlara uygun olarak, görsel okuryazarlığın sadece tüketme değil, aynı zamanda üretme yönünün de önemini vurgulayarak, akademik makalelerin ontolojik, düşünsel gelişimine katkıda bulunmayı ve faydalı bir kaynak olmayı amaçlamaktadır.
CINEMEDIA Yazılı & Görsel-İşitsel Dergi, yayın sürecinde; yazarlar, hakemler ve editörlerden Üniversitelerarası Kurul Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’nde belirtilen hususları öncelikle dikkate almaktadır. Dergide yayınlanan yazıların tüm sorumluluğu yazara aittir.
Not: Çalışmaların yayın kararı editörlere aittir. Hakem değerlendirmeleri sonucunda kabul edilen çalışmaların yayımlanma zorunluğu bulunmamaktadır. Editörler, dergi sayıları arasındaki uyumu sağlamak için kabul edilen çalışmaları bir sonraki sayıya bırakma hakkına sahiptir.
Makale/video makale başvurusu için tıklayınız.
Son başvuru tarihi: 31 Mart 2025
Başvuru kriterleri için ana sayfada yer alan “Yazar Rehberi” ve “Görsel/İşitsel Makale Gönderim Şartları, Yazım Kuralları ve Teknik Kriterler” sekmesini ziyaret ediniz.
Makaleler
SİNEFİLİK TUTKUNUN İZİNİ SÜRMEK: GÖRSEL-İȘİTSEL DENEMELERDE OTOETNOGRAFİ
TRACING CINEPHILIC PASSION: AUTOETHNOGRAPHY IN AUDIOVISUAL ESSAYS
Onur TURGUT
VİDEOGRAFİK BAKIȘ: VİDEO DENEMELERLE FİLMLERE HERMENÖTİK BAKMAK ‘PEKİ ȘİMDİ NEREYE?’ FİLMİNİN KURGUSAL ANALİZİ
THE VIDEOGRAPHIC GAZE: A HERMENEUTIC LOOK AT FILMS THROUGH VIDEO ESSAYS FICTIONAL ANALYSIS OF THE FILM ‘SO WHERE TO NOW?
Neslihan KÜLTÜR
Video Makaleler
ALGORİTMİK KANVAS: YAPAY ZEKA, GREENAWAY VE İMRENME HAKKINDA BİR VİDEO MAKALE
ALGORİTHMİC CANVAS: A VİDEO ESSAY ABOUT AI, GREENAWAY AND ENVY
Ahmet Batuhan TOĞAÇ
Tolga BARMAN – Gülseren DİNVAR PEKȘEN
BRECHT’İN YABANCILAȘTIRMA TEKNİĞİNİN BAKIȘLAR ÜZERİNDEN UYGULANIȘINDA ANGELOPOULOS’UN KUMPANYA FİLMİ ÖRNEĞİ
THE EXAMPLE OF ANGELOPOULOS’ FILM ‘THE TRAVELLING PLAYERS’ IN THE APPLICATION OF BRECHT’S ALIENATION TECHNIQUE THROUGH GAZES
Anıl ALIȘ
Makaleler
Seda Gökçe TURAN
ENDÜSTRİ 4.0 PERSPEKTİFİNDEN TASARIM VE DİJİTALLEȘEN EĞİTİMDEKİ YERİ
DESIGN FROM INDUSTRY 4.0 PERSPECTIVE AND ITS PLACE IN DIGITALIZED EDUCATION
Emre BOZDEMİR & Nihan BOZDEMİR
FİLMLERİN KURGU ANALİZİNDE KULLANILAN YÖNTEMLER VE VİDEO MAKALE
METHODS USED IN EDITING ANALYSIS OF FILMS AND VIDEO ESSAY/ARTICLES
Rahime AKİKOL
Mert GÜRER & Saadet Zeynep VARLI GÜRER
Nick POULAKIS & Zoi TZAMTZI
Rahime Özgün KEHYA
Video Makaleler
BAĞIRAN ERKEKLER: 7 BÖLÜMLÜK BİR TARİH
MEN SHOUTING A HISTORY IN 7 EPISODES
Alan O’LEARY
BİR ORTAM VE MÜZE OLARAK KENT
CITY AS A MEDIUM, CITY AS A MUSEUM
Dilara TEKRİN & Ayșe Gülsüm ÖZEL
DALGALAR VE ESKİ EV
WAVES AND THE OLD HOUSE
Kıvanç TÜRKGELDİ
KİAROSTAMİ’NİN JEOPOETİKLERİ
KIAROSTAMI’S GEOPOETICS
Farshad ZAHEDI & Francisco JIMENEZ
BENLİĞİN HABİTUSU “SOTTO VOCE”
HABITUS OF SELF “SOTTO VOCE”
Kurtuluș ÖZGEN
DEVLET, İDEOLOJİK AYGITLARI VE BEAN CAKE
IDEOLOGICAL STATE APPARATUSES AND BEAN CAKE
Yiğit ARMUTOĞLU
SİNEMADA GERÇEKLİK: TEK PLAN FİLMLERİN YOLCULUĞU
REALISM IN CINEMA: ODYSSEY ONE-TAKE FILMS
Zühre Canay GÜVEN
TEK FİLM, İKİ YENİDEN YAPIM, ÜÇ BESTECİ
ONE FILM, TWO REMAKES, THREE COMPOSERS
Sureshkumar P. SEKAR
TORİNO ATINI SESLE DÜȘÜNMEK
THINKING THE TORINO HORSE WITH SOUND
M. Harun TÖLE
SEYİRCİNİN TUTKUSU VE SON BAKIȘTA AȘK: SEVGİ NEYDİ?
PASSION OF THE AUDIENCE AND LOVE AT LAST GLANCE: WHAT WAS LOVE?
Hasan AKBULUT
PAMUK PRENSESİN KABUSU: BELLEK, TEKİNSİZLİK VE MEDYATİK NESNELER
THE SNOW WHITE’S NIGHTMARE: MEMORY, UNCANNY AND MEDIA OBJECTS
İpek GÜRKAN
CINEMEDIA Yazılı & Görsel-İşitsel Dergi film çalışmaları ve medya alanında bilimsel kurallara uygun araştırmaları yayınlayan açık erişimli hakemli bir dergidir. Yılda 2 sayı olarak yayınlanmaktadır.
CINEMEDIA Yazılı & Görsel-İşitsel Dergi, Türkiye’de sinema ve medya alanında metin tabanlı klasik makalelerin yanı sıra ulusal ve uluslararası video makalelere yer veren ilk dergi olma özelliğine sahiptir. CINEMEDIA Yazılı & Görsel-İşitsel Dergi; sinema, medya ve kültürel çalışmalar alanındaki yeni yaklaşımları önceleyen, bir sanat olarak sinemaya ait bilimsel araştırma çıktılarının bizzat kendi malzemesiyle düşünülmesi ve aktarılmasını amaç edinen bir yapıdır. Bu öz görevle; bilimsel standartlardan sapmadan, görsel okuryazarlık kavramının ‘okurluk’ kadar ‘yazarlık’ kısmının da içinin doldurulabilmesi adına, akademik makalelerin ontolojik gelişimine, düşünsel zeminine katkılar sunmayı, yararlı bir kaynak olmayı hedeflemektedir.
Editör | Prof. Dr. Hülya Önal |
Kuruluş Yılı | 2023 |
ISSN | 3023-5960 |
DOI Ön Eki | |
Sahibi | Prof. Dr. Hülya Önal |
Yayıncı |
Prof. Dr. Hülya Önal E-mail: cinemediajournal@gmail.com Tel: +90 537 250 77 79 |
Adres | Cevatpaşa Mah. Arıburnu Sk. 8/1 Çanakkale / Türkiye |
Editor | |
Prof. Dr. Hülya Önal – Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi |
Editör Kurulu Üyeleri | |
Prof. Dr. Aslıhan Topçu – Mersin Üniversitesi Prof. Dr. Iliana Pavlova – St Cyril and St Methodius University of Veliko Turnovo Doç. Dr. Deane Williams – Monash Üniversitesi, Australia Doç. Dr. Tuğba Elmacı – Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi |
|
Danışma Kurulu Üyeleri |
|
Prof. Dr. Aykut Arıkan – Türk-Alman Üniversitesi Prof. Dr. Banu Manav – Kadir Has Üniversitesi Prof. Dr. Cem Sütçü – Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Çiğdem Aytekin – Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Çiğdem Şahin Taşkın – Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Prof. Dr. Deniz Yengin – Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Prof. Dr. Ebru Özgen – Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Erhan Akyazı – Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Gökhan Gökgöz – Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Prof. Dr. Günseli Bayraktutan – Giresun Üniversitesi Prof. Dr. Hasan Akbulut – İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Hasan Saygın – İstanbul Aydın Üniversitesi Prof. Héctor J. Pérez – Polytechnic University of Valencia, İspanya Prof. Dr. İlke Evin Gencel – İzmir Demokrasi Üniversitesi Prof. Dr. Kathleen Loock – Leibniz University Hannover, Almanya Prof. Dr. Mehmet Özçağlayan – Marmara Üniversitesi Prof. Dr. Meltem Huri Baturay, Atılım Üniversitesi Prof. Dr. Mutlu Binark – Hacettepe Üniversitesi Prof. Dr. Nilüfer Timisi – İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Okan Ormanlı – Kültür Üniversitesi Prof. Dr. Recep Tayfun – Maltepe Üniversitesi Prof. Dr. Ryszard W . Kluszczyński – University of Lodz, Polonya Prof. Dr. Sadi Seferoğlu – Hacettepe Üniversitesi Doç. Dr. Ahmet Oktan – Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Doç. Dr. Alan O’Leary – Aarhus Üniversitesi, Danimarka Doç. Dr. Asım Evren Yantaç – Koç Üniversitesi Doç. Dr. Deane Williams – Monash Üniversitesi, Avusturalya Doç. Dr. Duygu Özsoy Taylan – Mersin Üniversitesi Doç. Dr. Elif Akçalı – Kadir Has Üniversitesi Doç. Dr. Mathias Bonde Korsgaard – Aarhus Üniversitesi, Danimarka Doç. Dr. Polina Golovátina-Mora – NTNU Norwegian University of Science and Technology, Norveç Doç. Dr. Sevcan Sönmez – Yaşar Üniversitesi Doç. Dr. Tuğba Elmacı – Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Doç. Dr. Veneta Hristova – “St. Cyril and St. Methodius” University of Veliko, Bulgaristan Dr. Öğretim Üyesi Ayça Çiftçi – Bilgi Üniversitesi Dr. Elisabeth Brun, Kristiania University College, Norveç Dr. Öğretim Üyesi Emre Ahmet Seçmen – Beykoz Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ersan Ocak – Ted Üniversitesi Dr. Estrella Sendra Fernandez – SOAS University of London, İngiltere Dr. Farshad Zahedi – Universidad Carlos III de Madrid, İspanya Dr. Öğretim Üyesi İhsan Koluaçık – Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi İpek Gürkan – İstanbul Gelişim Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Kevser Akyol Oktan – Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Ozan Otan – Dokuz Eylül Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Parichay Patra – IIT Jodhpur, Hindistan Dr. Öğretim Üyesi Murad Özdemir – Galatasaray Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Nina Szczygiel – University of Aveiro, Portekiz Dr. Patrícia Castello – Branco NOVA Institute, Portekiz |
CINEMEDIA Yazılı & Görsel-İşitsel Dergi, henüz bir indekste taranmamaktadır.
Görsel/İşitsel Makale Gönderim Şartları, Yazım Kuralları ve Teknik Kriterler
Video Makale Yazım Kuralları
Video Makale Teknik Kriterleri
Video Makale Destekleyici Metin İçeriği – Çerçevesi
Destekleyici metinden video makalenin teorik arka planını açıklaması beklenir. Sunum ya da video makalenin sesli anlatımının transkripsiyonu olmamalıdır.
Metin şunları içermelidir:
Destekleyici metin, bilimsel çalışma standartlarına uygun olarak hazırlanmalıdır. Bu nedenle araştırma sorusu, yöntem, bulgular ve sonuç destekleyici metin içerisinde yer almalıdır. Ayrıca, metnin sonunda bir kaynakça bulunmalıdır. Bu kaynakçada, metin içinde alıntı yapılan çalışmaların tümü listelenmelidir.
Destekleyici Metin Biçimsel Özellikler
Video Makale Yaratıcı Yönergesi
Filmden direkt alıntı
@misc{serenity2019,
author = {Knight, S.},
title = {Serenity},
howpublished = {Film},
year = {2019},
publisher = {Global Road Entertainment},
note = {Timecode: 00:09:10 – 00:11:08},
url = {https://edutv.informit.com.au/watch-screen.php?videoID=3390687}
}
Filmden türetilmiş alıntı (filmin bir ya da birden fazla karesinin manipüle edilerek esere aktarılması durumu)
@misc{dogru2023serenity,
author = {Dogru, Ç.},
title = {Derived work from Serenity},
year = {2023},
note = {Timecode: 00:17:10 – 00:18:08, Derived from Serenity, directed by S. Knight, 2019, Global Road Entertainment. Original timecode: 00:09:10 – 00:11:08},
url = {https://edutv.informit.com.au/watch-screen.php?videoID=3390687}
}
Farklı kaynaklardan yararlanarak türetilmiş alıntılar (yazılı, görsel/işitsel orijinal çalışmaların manipüle edilerek aynı anda aktarılması durumu)
@misc{dogru2023multi,
author = {Dogru, Ç.},
title = {Multimodal derivation from various sources},
year = {2023},
note = {Timecode: 00:20:10 – 00:22:08, Generated from the film Serenity, directed by S. Knight (2019), Global Road Entertainment, timecode 00:09:10 – 00:11:08, available at https://edutv.informit.com.au/watch-screen.php?videoID=3390687. As cited in Agrios, G.N. (2005). Plant pathology (5th ed.), Elsevier Academic Press, pp. 67-89.},
url = {https://edutv.informit.com.au/watch-screen.php?videoID=3390687}
}
Yapay zeka ile oluşturulmuş alıntılar
@misc{ai_generated_citation,
author = {Author Name or AI Program Name},
title = {Title of the Generated Work},
year = {Year of Creation},
howpublished = {Medium of the Work},
note = {Details about the generation process or the dataset used for training the AI, if applicable},
url = {URL to access the work, if available}
}
TAM METİN GENEL KURALLAR
Gönderilecek metinler MS Word programında, dik A4 sayfa boyutunda, Calibri yazı karakteri ile 11 punto, bir buçuk satır aralığı ile yazılmış olmalıdır.
Metinlerin sayfa kenar boşlukları 2,5 cm olmalı, iki yana yaslanmalı, paragraf başı için girinti yapılmamalı ve paragraf araları 1 satır boşluk verilerek belirginleştirilmelidir.
Sayfa numaralandırma kesinlikle yapılmamalıdır.
Dipnotlar 9 punto olarak tek satır aralığı ile yazılmalı, dipnotlar arası boşluk bırakılmamalıdır.
Yazar isimleri başlık altında, yazar bilgileri ise yıldızlı dipnotta (*) unvan, kurum, e-posta adresi şeklinde belirtilmelidir.
Metin içinde yapılacak numaralandırma ya da madde işaretleri için soldan 1 cm girinti bırakılmalıdır.
ANA VE ALT BAŞLIKLARIN YAZIMI İÇİN GEREKLİ KURALLAR
Ana başlıkların tamamı büyük harflerle ve koyu yazılmalıdır.
Ana başlıkları yazarken girinti yapılmamalıdır.
Ana başlıklara harf ya da numara verilmemelidir.
Alt başlıktaki sözcüklerin sadece ilk harfleri büyük olacak şekilde, sola dayalı ve başlığın tamamı koyu yazılmalıdır.
Alt başlıklara numara verilmemeli, ikinci düzey alt başlık sözcüklerin ilk harfleri büyük olacak şekilde, sola dayalı, italik ve koyu yazılmalı; üçüncü düzey alt başlık yine ilk harfleri büyük olacak şekilde, sola dayalı koyu olmayacak şekilde italik yazılmalıdır.
TABLO, GRAFİK, ŞEKİL VE RESİMLERİN GÖSTERİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR
Her tablo, grafik, şekil ve resim metin içinde bahsi geçen sayfada gösterilmelidir.
Tablo, grafik, şekil ve resimler renkli baskıya uygun şekilde düzenlenmeli ve baskı kalitesi gözetilerek yüksek çözünürlüklü kullanılmalıdır.
Tablo, grafik, şekil ve resimlerin başlığı bulunmalı ve numaralandırılmalıdır. Bu başlık ve numaralar ortalı şekilde, baş harfleri büyük, 11 punto olarak koyu yazılmalıdır. İçerisine yazılacak bilgiler 9 punto olmalıdır.
ATIF/ALINTI VE KAYNAKÇA GÖSTERİM KURALLARI
Metinde atıf/alıntı yapılırken ve kaynakça oluşturulurken APA kuralları esas alınmalıdır. Kurallar için ayrıntılı bilgiye bu linkten ulaşabilirsiniz: https://apastyle.apa.org/style-grammar-guidelines/references/examples/
Alıntı yapılan her çalışma kaynakçada yer almalı, kaynakçada yazılı olan her çalışma metnin ilgili yerinde atıf yapılarak gösterilmelidir.
Kaynakça metnin sonunda ana başlık olarak belirtilmeli ve asılı paragraf biçimi seçilerek düzenlenmelidir.
Metinde ek verilmesi halinde her bir ek ayrı sayfada olacak şekilde kaynakçadan sonra verilmeli, “EK” başlığı büyük harflerle, koyu ve sola dayalı olarak yazılmalı, ayrıca numaralandırılmalıdır. Ek başlığındaki her kelimenin ilk harfi büyük yazılmalıdır. Örneğin; EK 1: Ek Başlığı.
Kaynakça hazırlanırken atıfta bulunulan yazarların soyadı üzerinden alfabetik sıra izlenmelidir.
Metin içi kaynak gösterirken, alıntılanan ifadeden sonra parantez içinde yazarın/yazarların soyadı, eserin tarihi ve sayfa numarasına yer verilmelidir.
Tek Yazarlı veya Editörlü Kitap
Metin içi kaynak gösterirken, parantez içinde yazarın/yazarların soyadı, kitabın tarihi ve alıntı yapılan sayfa numarası yazılır. Kaynakçada ise yazar bilgisi ile kitabın başlığı yazıldıktan sonra yayınevi bilgilerine yer verilmelidir.
Metin İçinde: (Aladağ, 2010: 45) veya sadece (Aladağ, 2010). (Cline, 2005: 12) veya (Cline, 2005).
Kaynakçada: Yazar, A. A. (Yıl). Eserin Başlığı. Yayınevi: Yer.
Aladağ, M. (2010). 21.Yüzyılda Pazarlama Teknikleri. Ankara Üniversitesi Yayınları: Ankara.
Kitapta Bir Bölüm
Metin içi kaynak gösterirken, parantez içinde yazarın/yazarların soyadı, kitabın tarihi ve alıntı yapılan sayfa numarası yazılır. Kaynakçada ise editör/derleyen bilgisi ile kitabın başlığı yazıldıktan sonra parantez içinde ilgili bölümün sayfa aralığı yazılmalıdır.
Metin içinde: (Önal, 2018: 264) veya sadece (Önal, 2018).
Kaynakçada: Yazar, A. A. ve Yazar, B. B. (Yıl). “Eserin Başlığı”. Adın Baş Harfi. Soyad (ed). içinde Kitap ismi. (s. sayfa numaraları). Yayınevi: Yer.
Önal, Hülya. (2018). “Gangsters in Turkish Cinema”. G. Larke-Walsh (ed.). içinde A Companion to the Gangster Film. (pp.262-282).Wiley Blackwell.
İki Yazarlı veya Editörlü Kitap
Bu tür atıflarda metin içinde yazarlar arasına “ve” eklenmelidir. Kaynakçada ise, yazarlar arasına Türkçe kaynaklar için “ve”, İngilizce kaynaklar için ise “and” eklenir. Kaynakçada editör/derleyen bilgisi tarihten önce yazılmalıdır.
Metin İçinde: (Mutlu ve Sağlık, 2012: 23) veya sadece (Mutlu ve Sağlık, 2012). (Hill ve Song, 2018: 32) veya sadece (Hill ve Song, 2018)
Kaynakçada: Mutlu, C. ve Sağlık, D. (Ed.). (2012). Güncel Gelişmeler Işığında Liderlik. Eski Yayınevi: Ankara.
Çok Yazarlı Kitaplar (Üç veya Daha Fazla Yazarlı)
Metin içi kaynak gösterilirken, ilk yazarın soyadından sonra “vd.” eklenmelidir. Kaynakçada ise tüm yazarların bilgilerine yer verilir.
Metin içinde: (Tuna vd., 2000: 28) veya sadece (Tuna, vd., 2000).
Kaynakçada: Tuna, P., Kalın, A., Gerçek, C. ve Güneş, S. (2000). Oyun Teorisi. Ekin Yayınları: Bursa.
Yazarı Belli Olmayan Kitaplar
Metin içi kaynak gösterilirken, parantez içerisinde yazarın adı yerine eserin adı yazılmalıdır. Kaynakçada ise, alfabetik sıralamada kaynak adı esas alınarak, varsa cilt ve baskı sayısına tarihten önce yer verilmelidir.
Metin İçinde: (Danıştay 8.Dairesi Kararları, Cilt 5, 2001).
Kaynakçada: Danıştay 8.Dairesi Kararları, (Cilt 3). (1985). İstanbul: Türkiye İş Bankası.
Yazarı Kurum veya Kuruluş Olan Kitaplar
Metin içi kaynak gösterilirken, yazar adı yerine kurum veya kuruluşun adı yazılmalıdır.
Metin İçinde: (TÜİK, 2007: 11) veya sadece (TÜİK, 2007)
Kaynakçada: Bölgesel Veriler, (2007). Ankara: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK).
Çok Ciltli Kitaplar
Kaynakçada, birden fazla ciltten oluşan eserlerde cilt sayısı eser adından sonra parantez içinde verilmelidir.
Metin İçinde: (Menekşe, 2014: 45) veya sadece (Menekşe, 2014).
Kaynakçada: Menekşe, E. (2014). Klasik Türk Edebiyatında Öyküler (4 Cilt). Bor Yayınları: İstanbul.
Çeviri Kitaplar
Çevirmen ya da çevirmenlerin isimleri kaynakçada eser adından sonra yazılmalıdır. Bir kitap bölümü çevrilmişse, kaynakçada kitabın editörüne de yer verilmesi gerekmektedir.
Metin içinde: (North, 2009: 21) veya sadece (North, 2009).
Kaynakçada: North, M. (2001). The chronicler’s history. H. G. M. Williamson (trans.). David A. Clines and Philip R. Davies (eds.). Sheffield Academic Press: U.S.A.
Süreli Yayınlar (Makaleler)
Süreli yayınlara atıf yapıldığında makale adı kaynakçada tırnak içinde yazılır. Makalenin geçtiği süreli yayının adı ve diğer bilgiler şu sıralamayla eklenir; Yazar Soyadı, Adı. (Yıl). “makalenin adı”. Derginin adı, Cilt Sayı, sayfa aralığı.
Metin içinde: (Gürbüz, 1999: 89) veya sadece (Gürbüz, 1999).
Kaynakçada: Gürbüz, Ç. (1999). “Sosyal değişim”. Sosyal Bilimler Dergisi, 4 (2), 184-188. (varsa Doi numarası).
Kongre ve Sempozyum Bildirileri
Yayınlanmış kongre ve sempozyum bildirilerinde atıf ve kaynaklar “süreli yayın” gibi gösterilir. Yazar, A. A. (Yıl). Bildiri ya da poster başlığı, Sempozyum adı, Tarih, Yer bilgisi. Sayfa no.
Metin İçinde: (Adil vd., 1995: 48) veya sadece (Adil, vd., 1995).
Kaynakçada: Adil, Ö., Günay, T. ve Güzel, B. (2008). “Öğretmen adaylarının öğrenciye yönelik tutumları ile öğrenci başarısı”, V. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, 3-5 Haziran 2008, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale. 115-120.
Ansiklopedi Maddeleri
Ansiklopedilerden alınan bilgilere kaynakçada yer verilirken, ansiklopedi ismi ve varsa editörüne yer verilir.
Metin içinde: (Frost, 2001: 525) veya sadece (Frost, 2001).
Kaynakçada: Frost, A. (2001). Religion. Encylopedia of religion. Daniel A. Stout (ed.). New York: Routledge.
Yayımlanmamış Bilimsel Tezler
Yayımlanmamış bilimsel tezler kaynakçada şu şekilde gösterilmelidir; Yazar, A. (Yıl). Tez Adı. YL/Dok. Tezi, Üniversite Adı, Enstitü adı, Şehir.
Metin İçinde: (Durgun, 2012: 45) veya (Durgun, 2012).
Kaynakçada: Durgun, P. (2012). Sosyo-Ekolojik Gelişmeler Perspektifinde Kırsal Turizm Algısının Ölçülmesine Yönelik Bir Araştırma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Çanakkale.
Elektronik Kaynaklar
Elektronik kaynaklardan atıfta bulunulurken kaynakçada erişim tarihine yer verilmelidir.
Metin İçinde: (MEB, 2008: 125) veya sadece (MEB, 2008)
Kaynakçada: MEB (2008). Karşılaştırmalı eğitim programları. Fen Lisesi öğretim programı (s. 209-239) Erişim: 12 Ağustos 2008, http://dogm.meb.gov.tr/www/ogretim- programlari/icerik/14.
Raporlar
Metin içinde: (TCMB, 2012: 5) veya sadece (TCMB, 2012)
Kaynakçada: TCMB (2012). Yıllık rapor. Erişim:10 Haziran 2012, http://www.tcmb.gov.tr.
Sesli ve Görüntülü Kaynaklar
Metin İçinde: (Akın, 2005).
Kaynakçada: Akın, F. (Yönetmen). (2005). Anadolu Ezgileri [Film]. İstanbul: NBC.
İnternet Sitesi
İnternet sitelerinden atıfta bulunulurken, kaynağın tarihi bilinmiyorsa “t.y.” ifadesi kullanılmalıdır.
Metin içinde: (“Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi”, t.y.), (“İnternette 1 saniyede neler oluyor?”, 2017)
Kaynakçada: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi. (t.y.). Misyon, vizyon ve http://comu.edu.tr/hakkinda/misyonvizyondegerler
İnternette 1 saniyede neler oluyor? (2017, 4 Ocak). Erişim adresi: http://www.ntv.com.tr/galeri/teknoloji/internette-1-saniyede-neler- oluyor, XUH_UVqM80GODfAK20z Q/mfBzmt1kgUm2CCL1b5iFfg
Cevatpaşa Mah. Arıburnu Sk. 8/1 Çanakkale / Türkiye
cinemediajournal@gmail.com
Aralık, 2023